Waarom kauwt mijn hond op hout?

Waarom kauwt mijn hond op hout?

Waarom kauwen honden op hout en wat kun je eraan doen?

Elke hond - of het nu een grote werkhond is of een kleine huisdier - lijkt graag op dingen te kauwen, hoewel we nog niet volledig begrijpen waarom.

Een in 2021 gepubliceerde studie in Applied Animal Behaviour Science bepaalde dat kauwen niet gemotiveerd wordt door spel of activiteiten, maar toch voorziet 94% van de huishoudens hun honden van een kauwobject.

In 2020 concludeerde een studie gepubliceerd in Frontiers in Psychology dat het kauwen op stokken vergelijkbaar was met het gebruik van een gereedschap. Met andere woorden: "Als kauwen wordt veroorzaakt door, in ieder geval in sommige gevallen, pijn in de tanden en de neiging om op stokken te kauwen gezien die pijn, of plaatsvindt na het eten van voedsel dat waarschijnlijk tussen hun tanden vast komt te zitten, dan zou deze directe en onmiddellijke functie van het gedrag moeten kwalificeren als het gebruik van gereedschap." Onderzoekers vermoedden dat een hond waarschijnlijk geen onderscheid maakt tussen het kauwen op een houten stok uit het bos en houten meubels. Misschien zouden tandheelkundige kauwspeeltjes hierbij kunnen helpen.

Wat deskundigen denken

Aangezien honden niet praten en wetenschappers geen solide reden kunnen vinden waarom honden op hout en andere dingen kauwen, keken we naar hondenexperts voor enige consensus.

Hier is wat we hebben gevonden:

Waarschijnlijk biedt hout een natuurlijke geur met een bevredigende hardheid die de hond kan kauwen en uit elkaar kan trekken. Het is gewoon het favoriete speeltje van de natuur. Let op: Onthoud dat hout kauwen gepaard kan gaan met potentiële diergeneeskundige noodgevallen, van splinters in de mond tot stukken die vastzitten in het maagdarmkanaal en meer.

Puppy's moeten kauwen, omdat het helpt om pijnlijke tandvlees te verzachten, net zoals het doet bij een baby die tandjes krijgt.

Voor volwassen honden lijkt verveling een rol te spelen bij het kauwen. Je laat je hond elke dag alleen achter terwijl je naar werk of school gaat. Hij slaapt waarschijnlijk het grootste deel van die tijd, maar uiteindelijk wordt hij moe van het staren naar vier muren en naar buiten door het raam naar een vervelende eekhoorn. Dus op een dag knaagt hij aan een nabijgelegen tafelpoot - en het is leuk en handig.

Angst kan een hond aanzetten tot kauwen. Neem dezelfde hond maar verander zijn temperament naar een angstige die bang is om alleen te zijn, die overal geluiden en stemmen hoort. Om zichzelf te kalmeren, kauwt hij een stoel uit de keukentafel kapot.

De derde reden wordt enigszins ondersteund door onderzoek, in ieder geval het idee van gereedschap. Het gaat om mondgezondheid. Honden hebben mogelijk de neiging om hun kaken te oefenen en hun tanden schoon te maken - of gewoon de drang om zich beter te voelen. Stokken en meubels zijn hard en ruw, dus ze zijn goed hiervoor.

Wat kun je doen?

Koop veilige kauwspeeltjes voor hem! Het type kauwspeeltjes dat je krijgt, hangt af van je hond. Een Chihuahua of een Dwergpoedel wil niets groots of te hard, maar een sterke kauwer zoals een Doberman of een Duitse Herder heeft grote en sterke speeltjes nodig. Kong is slechts een door de Veterinary Oral Health Council goedgekeurde bedrijven die speelgoed maken dat waarschijnlijk het hele leven van je hond meegaat, mits goed toezicht bewaard word op de artikelen.

Meer lichaamsbeweging of activiteit zal je hond - en jou - helpen. Neem hem mee voor langere wandelingen, vooral voordat je naar je werk gaat. Maak meer speeltijd. Breng hem naar plaatsen om zijn brein te stimuleren.

Afschrikmiddelen

Om dwangmatig of bevestigd kauwen direct te stoppen, kun je appelciderazijn met water mengen en het vervolgens op de dingen spuiten of schilderen die je niet wilt dat hij opeet. Het heeft een zure smaak waar honden niet van houden, en het zal hem niet schaden.

Maar het langdurige effect van gedragsverandering - met speelgoed en lichaamsbeweging - is wat je echt nodig hebt om de drang van je hond om aan meubels te knagen te ontmoedigen.

Terug naar blog