Skip to content
Waarom kauwt mijn hond op hout?

Waarom kauwt mijn hond op hout?

Ben je even van huis geweest, zie je dat je hond op de tafelpoot heeft gekauwd of loop je in het bos en wilde je hond alles takken pakken? Veel hondeneigenaren krijgen hier vroeg of laat mee te maken. In deze blog lees je waarom honden op hout kauwen en wat je hieraan kunt doen. 

Waarom kauwt mijn hond op hout?

Voor honden is kauwen instinctief graag; dit gedrag zie je vaak bij puppy’s, maar honden van alle leeftijden vinden het prettig en nuttig om ergens op te kauwen. Er zijn verschillende redenen voor dit gedrag:

  • Ontspanning en plezier: Kauwen kan honden helpen ontspannen, vooral wanneer ze zich vervelen of stress ervaren.
  • Tandverzorging: Het kauwen houdt tanden schoon en helpt mogelijk bij tandvleesproblemen.
  • Verlichting van tandpijn: Bij puppy’s verlicht het kauwen het ongemak van doorkomende tandjes.
  • Afleiding bij verveling: Een verveelde hond zoekt sneller iets om op te kauwen, zoals een stok of een tafelrand.
  • Angst kan ook een oorzaak zijn; kauwen helpt sommige honden om te kalmeren.

Waarom specifiek hout?
Hout heeft bepaalde eigenschappen die honden erg aantrekkelijk vinden. De natuurlijke geur en smaak spreken hen aan, vooral als het hout buiten heeft gelegen en daarmee interessante geuren heeft opgedaan. De textuur van hout biedt ook een fijn kauwgevoel doordat het op een unieke manier versplintert. Daarnaast is hout vaak makkelijk bereikbaar, zowel binnen als buiten. Hierdoor zijn houten meubels soms, tot irritatie van het baasje, interessant. Toch kan het kauwen op hout voor honden gevaarlijk zijn, omdat splinters in de mond of het spijsverteringskanaal terecht kunnen komen, en bepaalde houtsoorten, zoals zwarte walnoot, giftig zijn.

Risico's van hout kauwen
Hoewel hout aantrekkelijk is voor honden, brengt het ook risico's met zich mee. Splinters kunnen pijnlijke verwondingen veroorzaken en vast komen te zitten in de bek of darmen. Ook zijn er giftige houtsoorten, die ernstige klachten kunnen geven. Daarnaast kan spelen met stokken riskant zijn; rennen met stokken kan honden verwonden door scherpe randen of spietsen.

Wat kun je doen om hout kauwen te voorkomen?
Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om hout kauwen bij honden te ontmoedigen:

  • Geschikte kauwspeeltjes: Zorg voor veilig en stevig kauwspeelgoed. Kies speeltjes op maat: een Chihuahua heeft andere speeltjes nodig dan een Doberman. Merken zoals Kong bieden sterk en duurzaam speelgoed.
  • Afleiding en beweging: Voldoende beweging helpt bij het voorkomen van verveling. Wandel extra lang met je hond of doe regelmatig een hondensport om hem mentaal en fysiek bezig te houden. Ook het gebruik van intelligentiespeelgoed kan helpen verveling tegen te gaan. 
  • Gebruik van afschrikmiddelen: Meng water met appelciderazijn en besprenkel meubels of andere objecten waar je hond niet op mag kauwen. Honden vinden de zure smaak onaantrekkelijk.

Alternatieven voor hout
Veiliger kauwmateriaal kan het kauwen op hout vervangen:

  • Kauwhout van olijf- of koffieboomhout: Deze houtsoorten splinteren niet snel en zijn daarom veiliger voor honden.
  • Gedroogde snacks: Denk aan runderkophuid, varkensoren of speciale kauwsnacks, die sterk zijn en niet splinteren. Afwisseling is belangrijk. Probeer eens een snackpakket!
  • Veilige stokken voor apporteren: Speel in plaats van echte stokken met kunststokken zoals de Kong Safestix, die veiliger zijn bij het apporteren.

 

Wanneer dierenartsbezoek nodig is
Als je hond opeens veel gaat kauwen, op vreemde voorwerpen kauwt, of ongewoon hongerig lijkt, kan er een onderliggend gezondheidsprobleem zijn. In dat geval is een controle bij de dierenarts verstandig.

Previous article Heeft mijn hond heimwee?
Next article Houden honden wel van muziek?