Hond mee op Vakantie, wat moet ik weten?
De juiste voorbereiding en tips voor onderweg!
Het plannen van een vakantie kan al stressvol genoeg zijn, maar als je je hond meeneemt, zijn er extra zaken om rekening mee te houden. Of je nu binnen Nederland blijft of de grens over gaat, goede voorbereidingen zijn essentieel om je reis soepel en zorgeloos te laten verlopen. In deze blog bespreken we belangrijke aandachtspunten en tips voor reizen met je hond.
Wettelijke eisen de hond mee op reis naar het buitenland
Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om te zorgen dat je hond voldoet aan de wettelijke eisen:
- Reisdocument: Elke hond heeft een Europees dierenpaspoort nodig. Dit paspoort bevat informatie over de vaccinaties en de gezondheid van je hond. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt.
- Vaccinaties: Voor reizen buiten Nederland is een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht! Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek zijn toegediend.
- Identificatie en registratie: Alle honden moeten verplicht een chip hebben. Zorg ervoor dat de gegevens actueel zijn.
- Regels per land: Elk land heeft eigen regels voor het meenemen van een hond, zoals verplichte vaccinaties of quarantaine. Onderzoek vooraf de eisen van je bestemming. Zo is in Ierland, Malta en Finland een wormenbehandeling verplicht. Ook kunnen er aanvullende regels zijn, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en voorschriften voor het aanlijnen of muilkorven. Sommige landen, zoals Frankrijk, Spanje, Portugal, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en delen van Duitsland, verbieden bepaalde hondenrassen of stellen strenge eisen vanwege mogelijke risico's.
- Gezondheidsverklaring: In sommige gevallen is een aanvullende gezondheidsverklaring van een dierenarts nodig, naast het Europese dierenpaspoort. Dit geldt vaak voor reizen buiten de EU.
- Veilig vervoer: Voor het vervoeren van huisdieren zijn soms aanvullende eisen, zo mag de hond in Duitsland bijvoorbeeld niet los in de auto zitten.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je nu in Nederland op reis gaat, of naar het buitenland, hieronder vind je een checklist met allerlei zaken die helpen zorgeloos op reis te gaan.
- Gezondheidscheck: Een bezoek aan de dierenarts voorafgaand aan je reis is verstandig, vooral als je naar het buitenland gaat. Hier kunnen eventuele gezondheidsproblemen worden opgespoord.
- Lokale gevaren: Elk land heeft zijn eigen lokale gevaren voor huisdieren, zoals andere ziekten of giftige planten en dieren. Informeer jezelf hierover en neem voorzorgsmaatregelen om je huisdier te beschermen.
- Stressmanagement: Een nieuwe omgeving kan stressvol zijn voor je huisdier. Neem vertrouwde spullen mee zoals zijn mand, het favoriete speelgoed of een kleedje, en geef je huisdier de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving.
- Verblijf en omgeving:
Ga je met de hond op vakantie? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een hond vriendelijke bestemming waar je hond welkom is en zich op zijn gemak voelt. Denk hierbij aan accommodaties waar honden zijn toegestaan, zoals vakantiehuisjes, campings of hotels die speciaal zijn ingericht op huisdieren. In veel gevallen bieden deze locaties extra voorzieningen zoals hondendouches, uitlaatplaatsen en zelfs speciale speelruimtes voor honden.
Omheinde tuin voor je hond tijdens vakantie
Een omheinde tuin is een van de belangrijkste faciliteiten om naar te kijken bij het kiezen van een verblijf voor je vakantie met hond. Met een omheinde tuin kan je hond veilig buiten spelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat hij wegrent of in gevaar komt. Dit geeft niet alleen jouw hond, maar ook jouzelf rust tijdens de vakantie. Een omheinde tuin zorgt ervoor dat je hond de vrijheid heeft om te rennen, te spelen en te ontspannen, terwijl jij geniet van je vakantie zonder constante waakzaamheid.
Waar je misschien niet aan denkt, maar wat wel heel handig is
- Naamplaatje: Een goed leesbaar naamplaatje aan de halsband met je contactgegevens is essentieel, mocht je hond kwijtraken.
- Telefoonnummer dierenarts: zorg dat je deze bij je hebt.
- Dierenarts op locatie: informeer voor vertrek alvast waar er in de omgeving van je verblijf een dierenarts te vinden is.
- Verzekering: check of het voor jou verstandig is een reisverzekering voor je hond af te sluiten.
- Eigen voer: niet in elk land is het voer dat jouw hond gewend is verkrijgbaar. Vermijdt onnodige maag-darmklachten en neem voldoende voer mee.
- Vaccinaties buitenlandse ziektes: in Nederland komen verschillende dierenziektes gelukkig niet meer voor, maar deze kan je hond in het buitenland wél oplopen. Check van tevoren bij je dierenarts of een extra vaccinatie verstandig is.
- Tekenband en tekenpen: vooral in de zomer is het handig dit bij je te hebben!
- Verzorgingsproducten: denk aan een borstel, shampoo en nagelknipschaar.
- Muilkorf: soms is dit verplicht in openbare ruimtes en vervoer.
- Koel mat: ga je naar een warmer gebied? Zorg dan voor voldoende verkoeling en voorkom oververhitting.
- EHBO doos en medicatie: een ongelukje zit in een klein hoekje.
- Eet- en drinkbak: het liefst een die niet kapot kan!
- Grondpen of afzet hek: (handig voor als je naar de camping gaat)
- Reserve riem: hij zou maar breken…
- Zonbescherming en zonnebrand: voorkom verbranding en oververhitting!
Tips voor onderweg
- Reisziekte: sommige honden worden ziek van de (auto)rit. Bereid je goed voor en haal (in overleg met de dierenarts) medicatie in huis om dit tegen te gaan.
- Autogordel, bench of autostoel: zorg ervoor dat je hond veilig vervoerd wordt en check hiervoor ook de algemene regelgeving. Dogzoo heeft een breed assortiment aan autogordels, auto hondendekens en stoel hoezen en honden autostoelen.
- 2 uur reiden, 15 minuten pauze: zorg ervoor dat je elke 2 uur een stop inlast om je hond even uit te laten, de benen te laten strekken en wat te drinken of eten te geven.
- Ritme aanhouden: geef je hond op de normale tijden zijn eten.
- Speelgoed voor onderweg: zorg ervoor dat jouw hond zich kan vermaken onderweg. Dogzoo heeft een breed assortiment speelgoed en (reis) hondenpuzzels en snuffelmatten zodat jouw hond zich in de auto helemaal comfortabel voelt.
- Koelte in auto: zorg ervoor dat de temperatuur voor de hond in de auto niet te warm wordt. Laat je hond dus nooit alleen achter in een stilstaande auto, de temperatuur loopt snel op! Zorg er daarnaast voor dat als je airconditioning gebruikt, de hond niet in de tocht zit.
- Drinkwater voor onderweg: zorg dat je altijd voldoende drinkwater bij je hebt onderweg. Zowel voor jezelf als voor je hond. Niet in elk land kun je zo uit de kraan drinken. Dogzoo heeft dé ideale reis drinkfles voor de hond, zodat jouw hond óók onderweg, zonder knoeien, kan slurpen.
- Zonwering: zorg ervoor dat je hond onderweg geen last heeft van te veel zon.
Conclusie
Reizen met je hond vergt wat extra voorbereiding, maar met de juiste maatregelen kun je zorgen voor een veilige en plezierige vakantie voor zowel jou als je hond. Of je nu de grens over gaat of in Nederland blijft, zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en voorzorgsmaatregelen op orde hebt. Zo kun je met een gerust hart op vakantie gaan!