Likmat voor honden en katten en de voordelen

Likmat voor honden en katten en de voordelen

Wat is een likmat voor honden en katten?

Een likmat voor honden of katten is een handig hulpmiddel waarmee je jouw viervoeter op een leuke en uitdagende manier kunt voeden. De mat is gemaakt van duurzaam plastic en vaak flexibel materiaal en heeft een reliëfpatroon waarin je gemakkelijk voedsel kunt verspreiden. Het idee achter de likmat is om je hond of kat te laten genieten van zijn favoriete smaak, terwijl hij tegelijkertijd zijn tong, mond en kaken gebruikt om het voedsel van de mat te likken.

Hoe werkt een honden- of kattenlikmat?

De likmat is ontworpen met een reliëfpatroon dat voedsel vasthoudt en jouw huisdier verleidt om zijn tong en mond te gebruiken om het voedsel op te likken. Hierdoor moet hij wat meer moeite doen om bij het eten te komen, waardoor hij langer bezig is en dus ook minder snel eet. Dit kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en de hond of kat te helpen op een gezonde manier te eten.

Wat zijn de voordelen van een likmat voor honden en katten?

  • Stimuleert een langzamere en meer natuurlijke eetervaring
  • Kan helpen om de spijsvertering te verbeteren
  • Versterkt de tong en kaken van de hond en kat
  • Biedt mentale stimulatie en kan helpen verveling te verminderen
  • Eenvoudig te reinigen en kan zelfs in de vaatwasser worden geplaatst
  • Kan worden gebruikt met verschillende soorten voedsel, zoals pindakaas, yoghurt, hondensnoepjes en natvoer

Al met al is de likmat voor honden of een likmat voor katten een handig hulpmiddel om op een leuke en uitdagende manier te voeden, terwijl tegelijkertijd de tong, mond en kaken getraind worden. Het is een geweldige manier om je hond of kat op een positieve manier te stimuleren en tegelijkertijd zijn gezondheid te verbeteren.

Wat kan je allemaal op een likmat smeren?

Op een likmat voor honden en katten kun je verschillende soorten smeerbare lekkernijen aanbieden om hun likplezier te vergroten. Hier zijn enkele ideeën:

Natvoer: Je kunt een beetje natvoer op de likmat smeren. Kies voer dat geschikt is voor honden of katten, afhankelijk van het huisdier dat ervan gaat genieten.

Pindakaas: Honden zijn vaak dol op pindakaas. Kies een variant zonder toegevoegde suiker of xylitol, omdat deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor honden. Smeer een dun laagje pindakaas op de likmat.

Kattenpasta: Voor katten zijn er speciale kattenpasta's verkrijgbaar die vaak een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten bevatten. Deze pasta's zijn smakelijk en kunnen op de likmat worden aangebracht.

Yoghurt: Honden en katten kunnen ook genieten van een beetje ongezoete yoghurt. Het is belangrijk om te controleren of je huisdier lactose-intolerantie heeft voordat je yoghurt aanbiedt. Geef in dat geval liever lactosevrije yoghurt of vermijd het geheel.

Babyvoeding: Sommige soorten babyvoeding, zoals gepureerd vlees zonder toevoegingen, kunnen geschikt zijn om op de likmat te smeren. Controleer altijd de ingrediënten en vermijd producten met kruiden, specerijen of toegevoegde suikers.

Kattenkruid: Als je een likmat voor katten hebt, kun je er ook wat gedroogd kattenkruid op strooien. Katten zijn vaak dol op de geur en smaak van kattenkruid, en het kan hun interesse in de likmat vergroten.

Appelmoes: Honden kunnen vaak genieten van een beetje ongezoete appelmoes. Het is een smakelijke en gezonde traktatie om op de likmat te smeren. Zorg er wel voor dat de appelmoes geen toegevoegde suikers of zoetstoffen bevat.

Kokosolie: Kokosolie kan een heerlijke en gezonde toevoeging zijn. Het heeft veel gezondheidsvoordelen voor huisdieren, zoals het bevorderen van een gezonde huid en vacht. Smeer een dun laagje kokosolie op de likmat voor je huisdier om van te genieten.

Kwark: Kwark is een andere optie voor honden en katten. Het bevat veel eiwitten en kan een smakelijke traktatie zijn. Let erop dat je ongezoete kwark gebruikt en controleer of je huisdier lactose-intolerantie heeft voordat je het aanbiedt.

Hummus: Sommige honden kunnen hummus lekker vinden. Kies een variant zonder toegevoegde kruiden, specerijen of knoflook, want deze kunnen schadelijk zijn voor honden. Smeer een dun laagje hummus op de likmat voor een hartige traktatie.

Tonijnpuree: Tonijn is vaak een favoriet van katten. Je kunt tonijn uit blik in water gebruiken en het pureren tot een smeerbare pasta. Dit kan op de likmat worden aangebracht om je kat te plezieren.

Aardbeienpuree: Sommige honden en katten vinden aardbeien heerlijk. Je kunt een paar aardbeien pureren tot een smeerbare puree en dit op de likmat smeren. Zorg ervoor dat de aardbeien goed rijp zijn en verwijder de groene bladeren en eventuele stelen.

SUPER BELANGRIJK!

Het is belangrijk om altijd de voedselvoorkeuren en eventuele voedselallergieën of intoleranties van je huisdier in gedachten te houden bij het kiezen van smeerbare lekkernijen. Varieer en experimenteer met veilige en gezonde opties om je huisdier te verwennen en hun likmatervaring leuk en smakelijk te maken!

Bekijk hier alle likmatten voor jouw hond of kat.

Terug naar blog