Grasaar hond is de grootste vijand voor je hond

Grasaar hond is de grootste vijand voor je hond

Grasaren: Grote zomergevaren voor je trouwe hond

In de warme zomermaanden komen ze veel voor: grasaren. Je ziet ze langs wegen, in weilanden, en zelfs rond bomen. Grasaren zijn eigenlijk de zaden van een specifieke grassoort, en hoewel ze onschuldig lijken, kunnen ze een serieus risico vormen voor jouw geliefde hond. We duiken dieper in wat grasaren precies zijn en waarom je op je hoede moet zijn.

De wereld van grasaren

Grasaren zijn kleine zaden afkomstig van bepaalde grassoorten. Ze hebben de vervelende eigenschap om zich gemakkelijk vast te hechten aan de (vaak langere) vacht van jouw hond. Het gevaar schuilt in hun scherpe puntjes en de kleine weerhaakjes die deze 'kruipers' hebben. Hierdoor kunnen ze moeiteloos de huid van je hond binnendringen.

De risico's van grasaren voor je hond

Grasaren kunnen leiden tot pijnlijke ontstekingen, met symptomen als roodheid, zwelling en soms zelfs koorts. Ze worden vaak gevonden op de volgende plaatsen:

In het oor: Als jouw hond plotseling en onophoudelijk hevig schudt met zijn kop, kan dit wijzen op een grasaar in het oor.

Tussen de tenen: Veelvuldig likken aan een plek tussen de tenen en mank lopen kan duiden op een grasaar.

In het oog: Knijpen met het oog en wrijven met de poot kunnen tekenen zijn van een grasaar in het oog.

In de neus: Veel niezen, een bloedneus of wrijven met de poot kunnen wijzen op een grasaar in de neus.

Snel handelen is enorm belangrijk

Het is van groot belang dat je een grasaar zo snel mogelijk verwijdert. Door de weerhaakjes kan deze zich namelijk dieper in het lichaam van je hond verplaatsen en meer schade veroorzaken.

Dit is hoe een grasaar eruitziet. Hier zijn duidelijk de kleine weerhaakjes te zien. Het is daarom essentieel om na elke wandeling de vacht van je hond grondig te controleren op grasaren. Vergeet niet om ook goed onder de oorflappen te kijken en tussen alle tenen. Vooral bij honden met wat langer haar kunnen grasaren moeilijk te zien zijn.

Grasaren hond Dogzoo

Hulp nodig? Contacteer direct de dierenarts!

Als je vermoedt dat je hond een grasaar heeft en je kunt deze niet zelf verwijderen, aarzel dan niet om direct contact op te nemen met je dierenarts, zelfs in het weekend. Snel handelen kan veel ongemak en gezondheidsproblemen voorkomen.

De petitie voor actie tegen grasaren

Terwijl we ons bewust zijn van de gevaren van grasaren, willen we ook benadrukken dat er actie wordt ondernomen om deze risico's te verminderen. De petitie om gemeenten aan te sporen meer te doen tegen grasaren heeft al meer dan 50.000 handtekeningen verzameld en zal op 7 september worden overhandigd aan de burgemeester van Den Haag.

Laten we samenwerken om de gevaren van grasaren voor onze geliefde viervoeters te verminderen en ervoor te zorgen dat ze veilig en gezond kunnen genieten van de zomermaanden.

Teken hier de petitie.

Terug naar blog